‘Publieke Omroep raakt Sesamstraat kwijt’

Foto: RTLGerda Havertong denkt dat de NPO het kinderprogramma Sesamstraat kwijtraakt. Dat vertelt de presentatrice vandaag in het AD. De namiddagherhaling van Sesamstraat is sinds dit jaar niet meer te zien op vlaggenschip NPO 1, maar op een themakanaal voor kinderen van de NPO. “Het is bovendien een kanaal waar mensen voor moeten betalen. Dat is respectloos naar kinderen toe. Ik denk dat het contract met de Amerikanen, dat in 2017 afloopt, niet wordt verlengd“, aldus Havertong.

Toen duidelijk werd dat Sesamstraat plaats moest maken voor Tijd voor MAX was er flink wat commotie, maar de storm is inmiddels volledig gaan liggen. “Het is doodgebloed. We hebben als acteurs een brief gestuurd naar de Nationale Ombudsman. Het belang van het educatieve aspect raakt ondergesneeuwd. Sesamstraat mag niet verstopt worden.

De NPO blijft bij zijn besluit. Tegenwoordig kijken kinderen Sesamstraat vooral op de iPad, meent de NPO. Havertong: “Ze gaan ervan uit dat kinderen over tablets moeten swipen. Ga weg met die domme praat.

Al het nieuwe dat we kinderen bieden, is niet aan onderzoek onderworpen. Sesamstraat heeft zich al bewezen als perfecte vorm voor educatie en taalontwikkeling. Dat draaien ze de nek om.

Havertong gaat in elk geval geen stampij meer maken. “We zijn een timide ploegje bij Sesamstraat. Dat vind ik jammer. De tijd dat ik zelf heel actief was, is geweest. I’m not fighting anybody.”

De NPO laat in Het Parool weten niet vooruit te willen lopen op de onderhandelingen over de nieuwe licentie en de NTR meldt: “Onze intentie is om het programma te behouden.”

Een woordvoerster van de NTR: “Het hangt van verschillende factoren af. Heeft de NPO ruimte voor Sesamstraat, wil de NTR het maken, vinden de mensen in de Verenigde Staten het de moeite waard?

De Amerikaanse eigenaar van de Sesamstraat-rechten laat weten graag nog eens veertig jaar door te gaan met de NTR.

Het AD-interview met Gerda Havertong kunt u lezen via Blendle.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen