Eva Jinek: ‘Als blonde vrouw moet ik me extra bewijzen’

Foto: Rick NederstigtEva Jinek heeft het idee dat zij zich als blonde vrouw meer moet bewijzen dan collega’s als Humberto Tan en Jeroen Pauw. Dat vertelt ze in Het Parool. Jinek voelt dat er vooroordelen zijn. “Ja. Ik, vrouw en ook nog hoogblond, moet extra bewijzen dat ik terecht op dat podium zit. Kijk, de meeste mensen houden niet zo van veranderingen, dus als er een nieuw, jong gezicht komt dat anders klinkt en er anders uitziet dan een blanke man van een zekere leeftijd, gaat dat gepaard met primaire vooroordelen.

Dat is soms vervelend, aldus Jinek. “Maar geen totale ramp. Ik vind het oké om klappen te vangen als de front runner, als het maar een blijvende verandering in gang zet.

Het commentaar op Jinek gaat vaak over uiterlijkheden. “Over mijn panty, mijn schoenen en over de pen in mijn hand. Mensen, denk ik dan, waar zijn we mee bezig. Maar nogmaals, men is nog niet gewend aan vrouwen op die plek. Dat komt wel.”

Ik merk dat het al verbetert; steeds vaker gaan opmerkingen over de gasten en wat we hebben besproken.

Laatst raakte Jinek geëmotioneerd tijdens een interview. Ze werd ‘gered’ door Robert ten Brink, die het gesprek over nam, was in de media te lezen. Dat hadden ze bij Pauw of Tan nooit geschreven, denkt ze. “Zeker niet.

Dat moment ging over in een gesprek waaraan iedereen aan tafel meedeed; ik hoefde niet te worden ‘gered’. Natuurlijk niet.

Het interview met Jinek kunt u lezen via de vernieuwde website van Het Parool.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen