Sywert van Lienden afgeslacht na blunder in DWDD

Foto: Elvin BoerPolitiek deskundige Sywert van Lienden wordt hard aangepakt op sociale media, vanwege de blunder die hij dinsdagavond beging in De Wereld Draait Door. Dat is te volgen op onder meer Twitter. Van Lienden riep dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 tot 1 op de 30 allochtonen verdacht zijn van zedendelicten en dat als Nederland 200.000 vluchtelingen opvangt, ‘je het over 10.000 zedendelinquenten hebt’. Maar nu bekent hij: “Ik zat er in de uitzending geloof ik een 0 naast.

Politicoloog Tom van der Meer van de UvA vindt het schandalig dat Van Lienden informatie door elkaar heeft gehaald. “In DWDD zegt Sywert 1 op de 20 tot 1 op de 30, maar het is in die studie 1 op de 370 bij Antillianen, 1 op de 700 bij Marokkanen en 1 op de 1000 bij Turken. Dit schiet in feitenvrijheid wel erg uit de bocht.

Vooral dat Van Lienden de fout beging voor een publiek van 1,5 miljoen kijkers is rampzalig, vindt hij. “Het is een fout die ten grondslag ligt aan het gros van je item. Had het dan gecheckt bij een echte expert op het terrein.

Van Lienden geeft zijn fout toe aan Van der Meer en verwijst hem naar zijn blog. “Zoals in blog staat: grafiek 1 en 2 verwisseld. Mijn fout. Geef ik direct toe.

Journalist Kustaw Bessems gaat keihard in de aanval. “Dit was een van de domste tv-gesprekken die ik in tijden heb gezien. Over het brengen van feiten gesproken.

Bessems ergerde zich ook aan de sneer van Van Lienden aan journalisten, die zouden wegkijken bij verkrachtingen door allochtonen. “Probleem zit niet bij alle journalisten die dagelijks dingen uitzoeken (tip!) maar bij dit soort gratuit geouwehoer aan talkshowtafels“, reageert hij.

Pauws politiek commentator Tofik Dibi is ook kritisch. “Mensen halen Sywert nu door ’t slijk wegens grove fouten in DWDD, maar echt hele item was 1 poeppraatextravaganza!

En acteur Nasrdin Dchar: “Sywert grof in de fout bij DWDD. Onderwerp te gevoelig voor zulke fouten. DWDD moet rectificeren. Vind ik.

Lees ook: De feitenvrije demonisering van vluchtelingen bij DWDD (op Medium.com)

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen