Linda de Mol bekent: ‘Ik ben tegen Zwarte Piet’

Foto: RTLZwarte Piet-aanhangers schrokken zich in december wezenloos toen ze op RTL 4 de promo van Ik Hou Van Holland voorbij zagen komen: er zaten gekleurde pieten in. Woeste reacties volgden en RTL 4 maakte op de dag van Sinterklaasavond bekend de gekleurde pieten uit de show te knippen. Hoewel presentatrice Linda de Mol tégen Zwarte Piet is, legde ze zich neer bij het besluit van de zender. “Ik dacht: het is een amusementsprogramma op Sinterklaasavond, ik heb helemaal geen zin in die ellende.

De Mol en haar collega’s hadden bewust voor pieten met een kleurtje gekozen. “Ik krijg vanavond vast weer heel Nederland over me heen, maar ik deel Humberto’s standpunt dat het tijd is voor verandering. Als er te veel mensen zijn die zich daar gekrenkt door voelen, is het niet meer het leuke feest.”

Haar mening over Zwarte Piet is veranderd. “In het begin had ik er net als veel Nederlanders veel problemen mee, want Zwarte Piet is toch leuk? Wat is er ineens mis met Zwarte Piet? Door het kijken naar documentaires en het lezen van artikelen, ben ik er over gaan nadenken.”

Ze realiseert zich dat het een gevoelig onderwerp is. “Je kunt het eigenlijk niet goed doen, want als ik Zwarte Pieten breng, dan doe je het fout, en als ik met gekleurde pieten kom, doe ik het ook verkeerd. We hadden in goed overleg besloten dat we gekleurde pieten deden, maar we hadden een miscommunicatie met RTL.”

RTL had als officieel standpunt had dat ze dit jaar nog – wachtende op de maatschappelijke ontwikkelingen – zouden vasthouden aan het oude uiterlijk van Zwarte Piet.

Dat RTL deed wat ze deed, vindt De Mol prima. “Ik begreep het uiteindelijk wel, omdat de discussie zo naar en hard is. Waarom is het niet mogelijk om met elkaar van mening te verschillen?

Lees ook: RTL 4 knipt gekleurde pieten uit Ik Hou Van Holland (december 2015)

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen