‘Bezuiniging bij NPO even groot als jaarbudget RTL 4’

De bezuinigingen bij de NPO zijn even groot als het jaarbudget van RTL 4. Dat zegt NOS-directeur Jan de Jong in Het Parool. De Jong ergert zich eraan dat de NPO van het kabinet publieker moet programmeren, maar ook meer moet verdienen aan reclames. “Dat gaat niet samen. Er wordt in totaal 140 miljoen bezuinigd op programma’s van de publieke omroep. Dat is het jaarbudget van RTL4. Dan kun je niet zeggen dat je meer geld via reclame moet ophalen“, zo vertelt hij.

De omroepbaas doelt erop dat ‘publiekere’ programma’s, ofwel programma’s die niet bedoeld zijn om te amuseren, minder kijkers trekken en de omringende reclameblokken daardoor minder opleveren.

De Jong stoort zich aan het beeld van een geldverslindend instituut, dat in Den Haag van de NPO wordt geschetst. “In Europa staan we rond de dertigste plek in de lijst van het bedrag dat elke persoon kwijt is aan de publieke omroep. Dat is achter landen als Griekenland, Wit-Rusland en Letland.”

Terwijl het succes van onze publieke omroep in kijktijd gemeten veel hoger ligt dan in de meeste andere Europese landen. En we zenden veel minder amusement uit dan de BBC of de ARD.”

“Iedereen roept over de BBC dat het zo’n goed voorbeeld is, maar die zenden op zaterdagavond gewoon The Voice uit.”

Lees het Parool-interview met De Jong via Blendle.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen