‘Humberto creëerde moment voor eigen pietenmening’

Het is geen toeval dat Humberto Tan maandagavond in RTL Late Night naar zijn mening over Zwarte Piet werd gevraagd. Dat denkt RTV Noord-Holland-directeur Paul van Gessel, heeft hij laten weten op Radio 1. Zwarte Piet-hater Roger Ross Williams was te gast bij Tan, maar de gastheer wilde volgens Van Gessel ook graag zijn eigen mening kwijt. “Dus een minuut of twee voor het einde van het interview vroeg hij (Williams, red.) aan Humberto: ‘Wat vind jij eigenlijk van Zwarte Piet?’

Een opzetje, denkt Van Gessel. “We hadden vroeg op de dag al een Facebook-post van Humberto gezien en uiteindelijk kwam dan die vraag. Ik vond hem niet echt natuurlijk gesteld. Het had er alle schijn van dat Humberto een moment wilde creëren waarin hij zich eens uitsprak over dit hele verhaal.”

En dat begrijpt hij. “Hij is natuurlijk een enorm role model voor de zwarte gemeenschap. Iedereen was razend benieuwd hoe hij hier naar kijkt.”

Van Gessel denkt dat het genuanceerde geluid van Tan welkom is in de verharde pietendiscussie. “Humberto is the boy next door en een bindende factor in de samenleving. Dat zie je terug in hoe hij dat programma presenteert. Hij is anders dan Pauw.”

Hij is meer de Oprah Winfrey van dit moment. Dat heeft te maken met zijn bindende karakter. In deze tijd waarin we erg in uitersten denken is dat een prettige aanwezigheid.”

Tan liet in de talkshow weten moeite te hebben met Zwarte Piet. “Ik vind het niet leuk om te horen ‘ook al ben je zo zwart als roet, ik meen het toch goed.’

Van Gessel was in zijn tijd bij BNR Nieuwsradio de leidinggevende van Tan.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen