Diana Matroos gediscrimineerd op RTL Nieuws-redactie

Diana Matroos is gediscrimineerd op de redactie van haar eigen RTL Nieuws. Dat onthult de presentatrice vandaag in de Volkskrant. Matroos is aanvoerder van de Kleurrijke top 100 en durft het daarom bespreekbaar te maken. “Ik heb jarenlang m’n mond gehouden, maar ik ben wel degelijk gediscrimineerd“, zegt ze. “Bij de redactie van RTL, waar ik werk, legde een leidinggevende een handjevol pepernoten op m’n bureau, terwijl hij zei: ‘Voor de enige Zwarte Piet op de redactie.’ Dit was in 2014.” 

Maar daar bleef het niet bij. “Ik heb een keer een mail gezien, die niet voor mijn ogen bestemd was, waarin stond dat mijn huidskleur te heftig was en dat ik daarom een programma niet mocht presenteren. De andere presentator met wie ik het programma zou presenteren was namelijk ook al zwart. Dat zou te veel zijn.”

Choquerend, vindt ze het. “Bij de Zwarte Pieten-opmerking was ik flabbergasted. Ik moest een minuuut later ook een uitzending in, waarin het zwarte Pieten-debat nota bene ter sprake kwam. Toen heb ik het laten gaan en hem alleen indringend aangekeken. ‘O, je vindt het niet grappig?’, zei hij. ‘Dat is een understatement’, heb ik toen geantwoord.

Heel lang heb ik dus niets durven zeggen, je denkt: ik ga me hier niet door laten leiden. Je wilt ook niet meegaan in het negatieve. Maar nu ik op nummer één sta van de Kleurrijke top 100-lijst, vind ik dat ik er voor uit moet komen en erover moet praten.”

Lees het hele interview met Matroos vandaag op Volkskrant.nl.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen