Arjen Lubach zwaar teleurgesteld in AvroTros

Arjen Lubach is zwaar teleurgesteld in de makers van Wie is de Mol. Dat laat hij blijken in een open brief op Facebook. Lubach kreeg een uitnodiging om te gast te zijn in MolTalk, de nabeschouwing van Wie is de Mol die vanaf januari niet langer op internet, maar op NPO 1 te zien is. Een medewerker legde hem uit wat het programma precies inhoudt, maar dat weet Lubach al. Sterker nog: hij is de bedenker van de show. “Op 1 mei 2012 stuurde ik een bericht naar de makers van Wie is de Mol.”

Als groot fan van Wie is de Mol legde Lubach de AVRO voor om een talkshow over het programma te maken. “Ze reageerden dolenthousiast. Van het concept van een talkshow naar aanleiding van een spelprogramma hadden ze nog nooit gehoord.

Lubach ging aan tafel met de AVRO en die gaf hem groen licht voor een low budget-programma op internet. “Ik kreeg een bescheiden vergoeding als presentator, want zoals Clemens van der Grinten (eindredacteur bij AvroTros) meermalen zei: ‘Mocht het allemaal een succes worden, dan kijken we weer verder.’

Geen contact

Twee jaar lang presenteerde Lubach met plezier MolTalk. Vorig jaar rond deze tijd zegde hij vanwege drukte de presentatie af, maar een jaar later zou de AVRO hem opnieuw polsen.

Dat contact is er nooit geweest. Niemand van de AVRO heeft me van tevoren gebeld en laten weten dat Moltalk eindelijk naar televisie gaat.

In de veronderstelling dat er een vergissing is begaan, werd er deze week contact gezocht. Misschien was er een volledige nieuwe ploeg op het programma gezet en was de ontstaansgeschiedenis onduidelijk geworden? Dat bleek niet zo te zijn.

AvroTros poeiert Lubach af

Clemens van der Grinten is nog steeds degene die verantwoordelijk is voor Moltalk. Tijdens een telefoongesprek werd hem gevraagd hoe hij mijn rol als bedenker, ontwikkelaar en eerste presentator van het programma nu zag, nu het eindelijk de kinderschoenen was ontgroeid?

Hij haastte zich te zeggen dat ik nergens aanspraak op kan maken. Moltalk is enkel en alleen van de AVRO en het programma wordt inmiddels gewoon door anderen gepresenteerd. Een vergoeding voor het NPO1-waardige plan is niet aan de orde (dat was overigens nooit mijn insteek) en ook de standaard ‘naar een idee van…’-credit is wat Clemens betreft absoluut uitgesloten.”

Achterbaks

Lubach is blij dat hij voor zijn huidige programma Zondag Met Lubach (VPRO) een ploeg van ‘sympathieke en eerlijke mensen die elkaar dingen gunnen’ heeft samengesteld’. Hij houdt namelijk niet van de ‘achterbakse manier van televisie maken’.

De tv-maker hoeft in elk geval niet te gast te zijn. Tenzij: “Ik kom graag meteen de eerste aflevering, op 2 januari, maar alleen als de AvroTros vijfduizend euro overmaakt naar KIKA, Clemens van der Grinten tijdens de live-uitzending in de eerste minuten aan tafel komt staan en mij een bescheiden bos bloemen overhandigt, met de woorden: ‘Namens de AVRO hartelijk dank voor uw frisse idee waar we nog jaren mee vooruit kunnen, meneer Lubach.’

Lees het hele verhaal van Lubach op Facebook.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen