Matthijs van Nieuwkerk reageert op ophef over DWDD

Foto: RVDMatthijs van Nieuwkerk begrijpt weinig van de ophef over het feit dat De Wereld Draait Door zijn talkshowgasten betaalt. Dat liet hij vanochtend weten op Radio 538. Van Nieuwkerk wijt de felle reacties van kijkers aan onwetendheid over tv-maken. Het betalen van gasten is heel gebruikelijk, aldus de VARA-ster. “Ik begrijp heel goed dat mensen nieuwsgierig zijn naar hoe het werkt bij een televisieprogramma als het onze. Ik denk niet dat we veel verschillen van Humberto en Jeroen.”

Tv-kijkend Nederland is er in de afgelopen weken achter gekomen dat talkshowgasten als Jort Kelder en Peter R. de Vries flinke sommen geld krijgen van DWDD. En van Marc-Marie Huijbregts lekte zijn vorstelijke vergoeding voor zijn tafelheerschap in DWDD uit: maar liefst 2.000 euro per uitzending.

Van Nieuwkerk: “Als je mensen vraagt om te komen vanwege hun expertise – dus niet vanwege andere belangen als een nieuw boek of een nieuwe film – dan vind ik het niet zo gek dat je die mensen daarvoor honoreert. Het is gewoon werk. Ze moeten zich voorbereiden, het bijhouden, ze moeten komen. Ik vind het niet zo gek. Helemaal niet zelfs. Het is gewoon werk.”

Mediacriticus Marianne Zwagerman uitte vandaag kritiek over het feit dat DWDD ‘altijd mensen uit hun eigen kliekje uitnodigt’, maar het kan volgens Van Nieuwkerk niet anders. “Je kan wel denken: we laten nu eens iemand anders over voetbal of misdaad of literatuur praten, maar zulke goede zijn er niet zo heel erg veel.”

Wij hebben de betere van Nederland bij ons aan tafel als het gaat om denkkracht, verbaal vermogen en bravoure.”

En dan is er nog het pittige artikel dat vandaag in het AD staat over DWDD. “De Wereld Draait Door selecteert ‘familie’ streng“, aldus het dagblad. “Wie de familietrekjes mist of onvoldoende uit, kan vertrekken.

In dat artikel vertelt oud-tafeldame Roos Schlikker dat ze zonder mededeling aan de kant is gezet als tafeldame.

Het gebeurt nou eenmaal wel eens dat een tafelheer of tafeldame niet bevalt, aldus Van Nieuwkerk. “Dat is vaak genoeg gebeurd. Nee, ik noem niemand. We proberen vaak genoeg nieuwe tafelheren en -dames uit.”

Het gebeurt wel eens dat ik persoonlijk niets met ze heb en sommigen zie ik erbuiten nooit. Sommigen zijn goed en sommigen vallen tegen. Soms gaan we al snel uit elkaar omdat we denken: dit is het niet, dit werkt niet, dit lukt niet, het is ingewikkelder dan we dachten. Dat kan gebeuren.”

Gerelateerd:
Roos Schlikker baalt van AD-artikel over DWDD (vandaag)
Jort Kelder en Pieter Derks uiten kritiek op DWDD (vandaag)
Marianne Zwagerman haalt snoeihard uit naar DWDD (vandaag)
Mediawaakhond vindt dat DWDD op randje balanceert (vandaag)
Willem Middelkoop kreeg 10.000 euro van DWDD (gisteren)
PVV: ‘Zet salarissen talkshowgasten onder in beeld’ (gisteren)
AD onthult salarissen talkshowgasten: ‘Kassa!’ (gisteren)

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen