Roelof Hemmen bekent: ‘Ook ik dood dieren’

Foto: RTLRoelof Hemmen doodt dieren voor zijn plezier. Dat bekent de RTL Nieuws-presentator vlak na het nieuws over de Amerikaanse tandarts die een fors bedrag neertelde om in Afrika een leeuw neer te knallen. Hemmen doet zijn bekentenis in een column op de RTL Nieuws-site. “Ik heb een paar dagen geleden een dier gedood. En ik doe het vaker“, zegt hij. “Net als die vrouw die poseerde met een dode giraffe, net als die tandarts die leeuw Cecil naar de eeuwige jachtvelden hielp.

De overeenkomst is dat Hemmen ook jaagt. “Maar zij doen het anders. Mijn buit was er niet één uit de Afrikaanse Big Five. Het was een reebok, ik heb hem geschoten in de ochtendzon, in een weitje in het bos. Ik heb uren op hem gewacht, en toen ik hem precies goed kon treffen, heb ik het gedaan.

Hemmen pronkt niet met zijn dode dieren. “Doden geeft mij geen geluksgevoel. Ik schoot en zag mijn bok binnen een paar seconden sterven, ik hoorde zijn laatste ademhaling. Daar past geen gejuich bij.”

Het is ook niet dramatisch, het is de cirkel van leven en dood. Maar ik voelde wel voldoening, en ook trots, omdat de buit binnen is. Een mens is in essentie een jager, tenslotte.”

Toch ergert ook Hemmen zich aan mensen die diep in de buidel tasten om in Afrika een dier neer te knallen. “De gids leidt je erheen, je haalt de trekker over, en de kop wordt keurig opgezet thuisbezorgd. Dat is niet mijn jacht.”

Ik wil niet doodschieten voor een foto op Facebook en een leeuwenkop aan de muur. Of voor de kick. Een dier is geen ding“, zegt hij. “Samen aan de grote tafel, eten wat je zelf hebt binnengebracht. Dat geeft me wél een geluksgevoel.”

De hele column van Hemmen is te lezen op de site van RTL Nieuws.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen