NPO wil tv-zenders in HD-kwaliteit ether in slingeren

Geplaatst op Thu 18 Jun 2015 om 12:52

Foto: NPODe NPO wil zijn televisiezenders vanaf 2017 in hoge kwaliteit aanbieden via de ether. Ook de mogelijkheid om NPO Gemist terug te kijken via de ether wordt onderzocht. Dat heeft NPO-baas Henk Hagoort gemeld op het Mediapark Jaarcongres. Hagoort wil ethertelevisie steunen. “Door ethertelevisie niet alleen ‘in de lucht’ te houden, maar ook te innoveren, krijgen kijkers meer mogelijkheden om te kiezen tussen verschillende aanbieders van televisie“, aldus de omroepbaas.

Kijken via de ether kan nu al met Digitenne. Als het aan de NPO ligt, kunnen kijkers vanaf 2017 nog steeds via de ether kijken, maar dan in vol HD-kwaliteit. Ook dan zullen NPO 1, NPO 2 en NPO 3 gratis te ontvangen zijn.

Voorwaarde voor de overstap naar HD TV via de ether is het verkrijgen van nieuwe zendvergunningen en nieuwe frequenties. Het ministerie van Economische Zaken beslist hier binnenkort over.

De NPO ziet graag dat er naast kabel en IPTV, ook een volwaardig derde infrastructuur en dus keuzemogelijkheid voor de consument blijft bestaan.

 
9 Reacties op “NPO wil tv-zenders in HD-kwaliteit ether in slingeren”


 1. Koen

  TV kijken via de ether… Op de Camping ja en daar wordt doorgaans op kleinere schermpjes gekeken, waar HD geen effect heeft. HD infrastructuur via DVBT is heel erg duur. Als de NPO bezuiniging het toelaat om in HD Ether Technologie te investeren, zou ik zeggen—nog Meer bezuinigen.

 2. Koen

  Ha, Ha ik zie het voor me. Pa. moe en de kinderen in de Auto met Caravan. En op hat dak gemonteerde rek voor de ski, is nu een gigantisch LCD HDTV scherm gemonteerd.

 3. watiserdan

  Ag je moet met de tijd mee gaan, dvb-t is zo dood als het maar kan dvb-t2 kan je met een paar frequenties toch leuk iets maken, iig beter dan nu het geval is via dvb-t.

 4. Anonymous

  Zorg maar eerst dat alle programma’s in hd worden uitgezonden

 5. E. Jansen

  Allemaal lekker negatief weer, die reacties. Want zij weten het ook allemaal zoooo goed, echte deskundigen op dat gebied. Afkraken is geen reactie op een bericht, maar een doel op zich geworden. Dit soort mensen zorgen voor een negatieve spiraal in de samenleving, gauw negeren dit volk!

 6. Tim

  @e.jansen : OK maar jij bent ook negatief over de reacties hier Dus ik zou zeggen dubbel negatief. Argument van bijv. Koen 13.03 snijdt m.i. hout….

 7. Tim

  Probleem van Digitenne in Nederland is dat je er voor betalen moet, behoudens de drie NPO zenders. Ik ken veel Limburgers die hun kabelabonnement hebben opgezegd, in Duitsland bij een Mediamarkt voor 20 EURO een DVBT kastje hebben gekocht, en gratis 30 Duitse zenders kunnen zien, inclusief de NL PO en regionale zender L1.
  En het marktaandeel van Digitenne zakt alleen maar. ( en was al laag ).
  Maar ik snap Henk Hagoort wel, via de ether heeft hij minder concurrentie…, zeker in de grensstreek.
  En…E.Jansen : is dit nu ook weer negatief? Het is gewoon onderbouwde kritiek..

 8. William

  Precies E.Jansen, want Ziggo is altijd zo lekker betrouwbaar. Als ik in mijn omgeving zie hoe vaak mensen geen televisie hebben. Hetzelfde geldt voor de IPTV providers zoals KPN. Het enige alternatief zou glasvezel zijn, maar KPN heeft al aangegeven dat dat niet snel zal gaan vanwege de vele logistieke problemen met glasvezel. Dan is draadloos zeker een goede investering. Zeker in een klein land als Nederland.

 9. Dean

  Dus eindelijk HD voor Digitenne? Al zijn het dan alleen de publieke zenders..

  Dat zou fijn zijn voor mensen die buitenaf wonen en dus geen glasvezel hebben, (en de komende jaren ook niet zullen krijgen)

  .

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.