EO met documentaire over Bond tegen Vloeken

Foto: SBSVoor het eerst in haar honderdjarige bestaan is er een documentaire gemaakt over de Bond tegen Vloeken. De EO brengt hem op de buis, in juni op NPO 2. Dat heeft de omroep laten weten. De Bond voert al sinds 1917 strijd tegen godslastering. Het aantal leden groeit in de twintigste eeuw tot bijna 30.000, veelal afkomstig uit orthodox gereformeerde streken. Maar rond 2010 blijkt dat de Bond aan draagvlak verliest. Het donateurs-bestand vergrijst en er is een negatief imago.

Respondenten noemen de organisatie ‘suf, achterhaald, dom en zielig’. Er wordt daarom besloten het over een andere boeg te gooien. “De nieuwe directeur en persvoorlichter gaan de confrontatie aan met Nederland, vastberaden om aansluiting te vinden bij een bredere doelgroep.”

De boodschap van de Bond wordt verbreed naar ‘respectvol taalgebruik’, de nadruk ligt minder op het vloeken met God’s naam. “De papegaai wordt vervangen, een nieuwe, flitsende vormgeving moet een bredere doelgroep aanspreken.”

Regisseur Luuk Bouwman raakte gefascineerd door de wonderlijke missie van de Bond: het tegengaan van vloeken en lelijke taal.

Bouwman filmde het vernieuwingsproces van de Bond gedurende meer dan twee jaar. “Zonder opsmuk, in ‘fly on the wall’ scenes toont de documentaire een organisatie die nadenkt over de zin van haar bestaan.”

2Doc: Bond tegen Vloeken is op dinsdag 23 juni om 23.00 uur te zien op NPO 2.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen