VARA pleegt censuur: blokkade op felle Van Dam

Foto: Nick van OrmondtDe VARA wil de beelden waarop te zien is hoe omroepprominent Marcel van Dam politicus Pim Fortuyn uitmaakt voor ‘bijzonder minderwaardig mens’ niet vrijgeven. Dat verklapte WNL-presentator Charles Groenhuijsen in WNL op Zondag. Groenhuijsen liet een fragment zien uit het heftige tv-debat tussen Fortuyn en Van Dam op 15 februari 1997 in Het Lagerhuis, maar mocht de uitglijder van Van Dam níet uitzenden. “De VARA heeft dat geblokkeerd“, aldus de presentator.

Rick Nieman, die te gast was bij Groenhuijsen, vindt dat belachelijk. “Van Dam zegt op een gegeven moment: ‘U bent een buitengewoon minderwaardig mens.’ Dat heeft de VARA achter slot en grendel gegooid. Dat mag nooit meer uitgezonden worden. Dat is toch idioot? Over vrijheid van meningsuiting gesproken…”

Nieman vond het leuk om de beelden uit het felle tv-debat terug te zien. “Ik vind het fijn om te zien omdat het zo lekker fel is, maar Fortuyn is zeker wel gedemoniseerd.

Fortuyn beschuldigde Van Dam er in het tv-debat van dat hij hem ‘op één lijn had gesteld met Adolf Eichmann’. Fortuyn was woest op de VARA- én PvdA-prominent.

Op 6 mei 2002 is Fortuyn vermoord op het Media Park in Hilversum.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen