SBS laat Fashion Planet-crew keihard in de kou staan

SBS laat de slachtoffers van de malafide tv-producent Vito de Haas, waarmee de zender heeft samengewerkt voor de Net5-serie Fashion Planet, keihard in de kou staan. Dat bleek dinsdagavond in de Antoinette Hertsenberg-show Opgelicht. Naast woede over De Haas, is de cast en crew van Fashion Planet ook zwaar teleurgesteld in SBS. Volgens actrice Manouk van der Meulen heeft SBS een morele verantwoordelijkheid. “Zij zijn natuurlijk met Vito de Haas in zee gegaan.

Vakbond FNV Kiem heeft van SBS begrepen dat de zender een vergoeding van 650.000 euro heeft overgemaakt aan De Haas, maar hij heeft de cast en crew nooit betaald. Onder hen bevinden zich ook kleinere zelfstandigen, die tot wel tienduizenden euro’s in de productie hadden geïnvesteerd.

SBS geeft geen thuis

Enkele van die slachtoffers kwamen aan het woord in Opgelicht. Art director Bart van Dulmen kreeg 23.000 euro niet betaald en moest zo hard werken om zijn financiën weer op orde te krijgen, dat hij tegen een burn-out aanliep. Lichtman René Dingelstad heeft een rekening van 66.000 euro openstaan. En Esther Akkerhuis, die de catering verzorgde, zou 21.000 euro krijgen. Ze had al 11.000 euro geïnvesteerd.

Opgelicht confronteerde De Haas, maar hij ging er als een haas vandoor. Hertsenberg probeerde ook contact te leggen met SBS, maar de zender weigert alle medewerking. En dat komt bij de cast en crew niet als een verrassing. SBS geeft namelijk al sinds de problemen aan het licht kwamen geen thuis.

Hoe slaapt SBS?

Van der Meulen (foto) vindt het schandelijk. “We praten over tónnen. Bijna 80 mensen die niet betaald zijn geweest. Hoe slaapt SBS dan? Ik heb samen met mijn collega’s als Josje en Marian interviews gedaan en ik kreeg keurig een mail van SBS dat we voor 1,4 miljoen euro aan advertentiewaarde hadden omgezet. Het voelt heel scheef aan. Ik begrijp het niet goed.

Lichtman René Dingelstad vindt SBS totaal niet begripvol. “Wat mij verbaast is dat SBS nooit heeft gezegd van: ‘Jongens, wat is er gebeurd?’ Zij zijn met hem een contract aangegaan en laten de rest kennelijk maar gebeuren. Ze nemen verder geen verantwoordelijkheid. Ze roepen de crew niet bij elkaar van: ‘Dit wisten wij niet.’ Interesseert het hen niet?

Zuur van SBS

Collega-acteur Howard van Dodemont is het daarmee eens. “SBS heeft wat mij betreft boter op het hoofd. Zij wisten op een gegeven moment dat de klad erin zat. Ze gaan toch door met uitzenden.”

Akkerhuis, van het cateringbedrijf, had gehoopt op een andere houding van SBS. “Als je weet dat zoveel mensen de dupe zijn van een programma wat jij aan het uitzenden bent, dan zou ik denk ik zelf op z’n minst een kwart of de helft aan die mensen betalen. Dan waren wij echt wel wat blijer geweest. Het is nu heel zuur omdat we helemaal niks krijgen. Sterker nog: het heeft mij 11.000 gekost.”

SBS niet chic

Peter van den Bunder van vakbond FNV Kiem vindt dat SBS niet het goede voorbeeld geeft. “Het was heel chic en goed geweest als SBS zou zeggen: joh, wij hebben die serie mede mogelijk gemaakt, wij hebben het uitgezonden, wij pakken als zender onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het risico niet neerslaat bij al die zelfstandigen die keihard aan die serie hebben gewerkt. Dan konden zij Vito achterna zitten. En niet van: jongens, wij hebben de serie, jammer dan, zie maar dat je je geld krijgt.”

Actrice Petra Lasseur besluit: “SBS is natuurlijk ook niet helemaal chic geweest tegenover ons, nog steeds niet. Nog nooit iets van gehoord. Ook een beetje typisch natuurlijk. Het is treurig. Een schande.”

SBS miljoenenbedrijf

SBS Nederland draaide vorig jaar 10 miljoen euro winst. Moederbedrijf Sanoma Nederland noteerde zelfs 44 miljoen euro winst. Ook mede-eigenaar en multimiljardair John de Mol schrijft niet bepaald rode cijfers.

Opgelicht sprak naast diverse crewleden met in totaal vijf acteurs van Fashion Planet. Hoofdrolspeelster Josje Huisman, bekend van K3, verleende haar medewerking niet. Zij is later dit jaar te zien in de SBS-show K3 Zoekt K3.

Opgelicht is online terug te zien.

 

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen