Leopold Witte noemt Dokter Deen ‘PVV-tv’

Foto: KROLeopold Witte denkt dat Dokter Deen een succes is, omdat het erg Nederlands is. Dat vertelt de acteur vandaag in het AD. Volgens Witte toont Dokter Deen een beeld van hoe veel Nederlanders ons land graag zien. “Ik noem het weleens gekscherend PVV-tv. Er komt geen niet-Nederlander in voor, alles is herkenbaar en vriendelijk, de dokter heeft voor iedere patiënt zeeën van tijd. Het is nostalgie, een streek-roman, en het heeft voor velen in de grote steden niks met de werkelijkheid te maken.”

Buiten de Randstad herkennen mensen zich wel in de serie, aldus Witte. “Mensen die daarbuiten wonen hoor ik weleens zeggen: ja, dat is ons leven. Of: zo zouden we willen leven. Ik denk dat dat verlangen bijdraagt aan het succes.’

Gooische Vrouwen 2, de hitfilm waarin Witte speelde, kreeg net als de PVV het verwijt racistisch te zijn. “Gooische Vrouwen 2 speelde in op alle vermeende domheid van Afrikanen en op clichés die dertig jaar terug ook al gebruikt werden.”

In zoverre zat er weinig ontwikkeling in de humor. Maar grappen drijven op dergelijke taboes en gemeenplaatsen. Als dat niet meer mag, kun je nergens meer een komedie over maken.

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen