‘Goed om Marokkanenprobleem te benoemen op tv’

Foto: Nick van OrmondtRick Nieman vindt het goed dat media het tegenwoordig gewoon benoemen als er Marokkanen betrokken zijn bij een misdaad. Dat zei de vertrekkend RTL Nieuws-lezer zondag bij Omroep WNL. In het verleden was dat wel anders, stelt Nieman. “Ik kan me herinneren dat zes maanden na de moord op Pim Fortuyn een jongen in Venlo werd doodgeschopt, René Steegmans, omdat hij twee andere kereltjes op een scooter aansprak omdat ze een oud vrouwtje van haar sokken reden“, begint hij.

Daar deed RTL Nieuws verslag van. “Wij op de redactie, en ik heb me daar ook schuldig aan gemaakt, hebben toen niet gezegd wat voor een etniciteit die daders hadden. Wij zeiden: ‘Dat doet er niet toe, want Meindert Tjoelker en Joes Kloppenburg zijn ook doodgeslagen door gewone blanke Hollanders.’”

RTL Nieuws verzuimde om de etniciteit van de verdachten te melden. “We hebben toen niet gemeld hoe die jongens heten en waar ze vandaan komen. Toen zei ’s middags de burgemeester van Venlo, waar het gebeurde: ‘Ik ga met de Marokkaanse gemeenschap praten.’”

Die uitspraak kwam bij RTL Nieuws als een verrassing. “Toen stonden wij als journalisten met onze mond vol tanden, want wij hadden niet gezegd dat één van die gasten een Marokkaan was. Er is veel veranderd in die tijd. Ik denk ten goede.”

Volgens Nieman is het namelijk wél relevant om het Marokkanenprobleem te benoemen. “De vader van Khalid, die Stegemans heeft doodgeslagen, zei: ‘Mijn zoon doet geen vlieg kwaad, maar als je hem beledigd, slaat hij je dood en gelijk heeft ‘ie en Allah zegen hem.’”

Die man woonde 36 jaar in Nederland, maar sprak geen woord Nederlands. Toen dacht ik: die etniciteit is wél relevant. Gelukkig dat we dat tegenwoordig benoemen en er gewoon open en eerlijk over zijn.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen