‘EenVandaag en Nieuwsuur veroorzaken depressies’

Foto: MAXDe Nederlandse media zijn onnodig negatief. De journalisten moeten steeds langer zoeken naar slecht nieuws. Dat zegt Charles Groenhuijsen vandaag in het NRC Handelsblad. Volgens Groenhuijsen zoeken journalisten koste wat kost door naar slecht nieuws. “Neem rubrieken als Nieuwsuur, EenVandaag, Zembla en Brandpunt. Die zijn op hun eentje verantwoordelijk voor minstens de helft van alle depressies in Nederland. Overdreven? Wat denk je zelf?“, aldus de tv-maker.

Groenhuijsen kijkt naar eigen zeggen eens per maand naar die programma’s. “En dan hebben ze wéér een kakelverse depri-onthulling over de zorg, het onderwijs, bedrijven, het milieu, sociale werkplaats, vluchtelingenkamp, opvangcentrum… het gáát maar door. En zo voorspelbaar.

Als voorbeeld noemt Groenhuijsen het nieuws dat 35 procent van de mensen het aanstootgevend vindt als twee mannen zoenen op straat. “Sylvia Witteman twitterde snedig: ‘Als ik thuis zoen, gewoon met mijn eigen man, zelfs alleen op de wang, neemt 100 procent van mijn kinderen daar aanstoot aan’. Ben het zó met haar eens: Relax!

Tussendoor checkt Groenhuijsen wel eens de websites van de actualiteitenrubrieken. “Zelden aanvechting om te gaan kijken. De cultuur daar klopt niet.

Matthijs van Nieuwkerk is de heerlijke, eerlijke uitzondering. Die zegt: ‘Er is zó veel te vieren’. Zijn programma is elke dag weer een feestje. En DWDD heeft op zijn eentje meer kijkers dan al die andere Prozacrubrieken samen.

 

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen