‘Geert Wilders niet ziek vanwege Erland Galjaard’

Foto: EenVandaagGeert Wilders is echt ziek en heeft het RTL Verkiezingsdebat van vanavond niet afgezegd vanwege recente uitspraken van RTL’s tv-baas Erland Galjaard. Dat denkt Peter Kee, politiek redacteur van Pauw, zo heeft hij laten weten op Radio 1. Kee denkt dat Wilders toevallig ziek is. “Ik denk het wel. RTL en Wilders hebben van oudsher een goede band. Ik weet niet of die daardoor definitief beschadigd is. De Haagse redactie van RTL heeft in elk geval een prima relatie met Wilders en veel contact.

Galjaard gaf onlangs aan dat hij Wilders verafschuwt en op de PvdA gaat stemmen. “Hij wordt nooit de grootste, en dat is maar beter ook”, zei de tv-baas.

Het bericht dat Wilders ziek is kwam vanmorgen niet als een verrassing voor Kee. “Niet helemaal. Een belangrijke journalist van De Telegraaf had gisteren al getwitterd dat het zoemde in Den Haag dat Geert Wilders ziek is.”

Kee heeft dat nagevraagd. “En gisteren is al gemeld aan RTL dat het goed zou kunnen dat Wilders er niet bij zou zijn. RTL is gistermiddag de andere partijen op de hoogte gaan brengen dat het wel eens een ander soort debat zou kunnen gaan worden.

Ook Wilders’ partij PVV heeft een belletje gehad van Kee. “Ik heb van hen gehoord dat Wilders dit weekend ook niet op campagne gaat en niet gaat flyeren.

Kee’s programma Pauw komt op 11 maart met een debat, waaraan onder meer Wilders meedoet. Hij gaat er van uit dat Wilders dan wel van de partij is. “We zijn gewoon volledig bezig met de voorbereiding van dat debat en ik ga er volledig van uit dat hij er ook zal zijn.

Wilders heeft niet gebruikgemaakt van de mogelijkheid om een vervanger naar RTL te sturen. “Dat is begrijpelijk, want anders staat diegene opeens tussen de topmensen van de andere partijen. Dat is hard werken. Hoewel Martin Bosma het prima had aangekund.

SP-leider Emile Roemer is ondanks ziekte wél aanwezig bij het debat. “Anders was het hele debat misschien wel in gevaar gekomen met twee afwezige topmensen. Ze zitten al met het nadeel dat ze tegenover de finale van Wie is de Mol zit.”

Het valt nog te zien hoe de kijkcijfers gaan uitpakken. Ik weet niet precies hoe het gaat bij RTL. Hun politieke redactie was er niet heel blij mee. Misschien is het nonchalance, misschien zelfvertrouwen. Dat kan ook nog.”

Lees ook:

RTL 4-baas Erland Galjaard anti-Wilders en pro-PvdA (22 februari)
Geert Wilders slaat terug naar Erland Galjaard (24 februari)

Dit zei Wilders vorige week over Galjaard en het RTL Verkiezingsdebat:

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen