Adriaan van Dis half jaar naar Israël voor VPRO

Foto: VPROAdriaan van Dis vestigt zich midden volgend jaar voor de VPRO in Jeruzalem, Israël. Hij zal er ruim zes maanden wonen in een bescheiden appartement tussen de oude en de nieuwe stad en onderzoeken hoe het is om daar te leven en te werken. Dat heeft de omroep laten weten. Van Dis verheugt zich op Standplaats Zonder Standpunt, dat in het voorjaar van 2017 zal worden uitgezonden op NPO 2. “Ik wil mijzelf vooral ‘ontkooien’. Buiten mijn vertrouwde sociale kring stappen“, laat hij weten in een persbericht.

De schrijver is nieuwsgierig naar Israël. “Ik zal luisteren naar zinnige liberalen die mij het lastige Israël uitleggen, maar ook aankloppen bij orthodoxen, Russische immigranten en bevlogen Amerikaanse joden die zich op de Westbank en Golanhoogten vestigen.”

“Of bij Fransen die hun land verlieten omdat ze zich bedreigd voelen door geradicaliseerde jongeren uit de buitenwijken. Uiteraard zoek ik ook contact met in Israël wonende Arabische minderheden.

Op de vraag wat Van Dis met Israël heeft, zegt hij: “Het zijn gevoelens die ik deel met een generatie en die bepalend zijn voor de dubbelzinnige houding van het westen. Meten we het land met twee maten? Waarom volgen we Israël kritischer dan Saoedi Arabië? Afwijzen is makkelijk. Inleven daar gaat het om.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen