Thomas Erdbrink: ‘Ik loop als Donald Duck’

Foto: SBSThomas Erdbrink is erg tevreden over hoe de tv-serie Onze Man In Teheran is geworden. Dat vertelt de journalist die werkt en woont in Iran in VARAgids. De serie is geregisseerd door Roel van Breukhoven. “Roel heeft er vier jaar over gedaan om toestemming te krijgen om in Iran te mogen filmen. In het begin dacht ik ‘doe niet zo moeilijk, dan regelen we hier toch een cameraman’, maar daar denk ik, nu ik de eerste resultaten gezien heb, anders over. Het is schitterend gefilmd en het geluid is ook perfect.” 

Inhoudelijk en technisch is er niets mis met de tv-reeks over zijn leven in Iran, vindt hij. “Blijven de gebruikelijke ergernissen over. Zoals? Mijn eigen stem, mijn Farsi is niet altijd even goed en ik loop als Donald Duck“, aldus de journalist.

De documentaireserie is ook voor een deel te zien op de website van The New York Times, maar Erdbrink denkt niet dat Iran dat zal zien als provocatie. “Dat risico bestaat altijd, maar ik denk het niet. Hun manier van denken is anders”, legt hij uit.

Iran heeft een weloverwogen besluit genomen, weet hij. “De Iraniërs hebben er ontzettend lang over gedaan voor ze toestemming gaven om in Iran te komen filmen. Ze hielden ons ook wel in de gaten, ik zag tenminste wel eens een mannetje lopen.

Wat ze niet wilden, is dat we bijvoorbeeld nucleaire installaties filmden, of legereenheden in de woestijn, maar dat waren we ook helemaal niet van plan. Wij, Nederlanders, vinden juist het gewone leven interessant. Dat snappen ze niet.

De tweede aflevering van Onze Man In Teheran is om 20.15 uur te zien op NPO 2.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen