Herman van der Zandt vindt gijzeling ‘maf’

Foto: TROSHerman van der Zandt vindt het ‘maf’ dat er een gijzeling plaatsvond op de plek waar hij normaal gesproken het NOS Journaal presenteert. Dat heeft hij laten weten aan de NOS. Van der Zandt zou vanavond het Achtuurjournaal presenteren, maar de uitzending ging niet door vanwege de gijzeling in een andere studio. “Op die plek zit ik altijd. Het is nogal maf dat daar iemand rondloopt met een pistool en een team van de politie iemand oppakt. Dat is raar om te zien“, zegt hij.

Alle NOS-medewerkers moesten naar buiten. “Het is hier ontzettend beginnen te sneeuwen, dus ik ben even in één van onze wagens gaan zitten. We hebben heel lang buiten gestaan.”

Het ging ontzettend snel, aldus Van der Zandt. “We stonden allemaal klaar voor het Achtuurjournaal. We hadden ook gerpeeteerd. Het kon elk moment beginnen. Ik had contact met Martijn Bink, die iets verderop in het pand met mij praatte. Ik zag op het beeld dat er iets gebeurde, maar kon niet precies zien wat.”

Later hoorde hij dat er iemand met een pistool in het pand zat. “Toen dacht ik: die zal wel op weg zijn naar de studio van het Achtuurjournaal. Toen zijn we met z’n allen van de vloer gegaan. Dat zal een halve minuut voor acht geweest zijn.

Van der Zandt hield zich rustig, maar, zo zegt hij: “Het zag er heel serieus uit. Dan moet je verder niet nadenken en zorgen dat je wegkomt. Je weet ook niet of er meer mensen in het pand zijn, dus via een sluiproute zijn we buiten beland.”

Eenmaal buiten, wilde hij gelijk verslag doen. “We hadden wel de reflex dat we er verslag van moeten doen, maar we konden het pand niet in en niet bij de camera’s.”

Nu ben jij de anchorman, stel jij de vragen en komt het programma vanuit Den Haag“, zei hij tegen Ron Fresen, die een geïmproviseerde uitzending van de NOS leidde.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen