‘Zesuurjournaal simplistischer dan Achtuurjournaal’

De kritiek dat de NOS tegenwoordig ‘uitleggerig’ is geworden met veel ‘Jip en Janneke-taal’, klopt volgens Rik van de Westelaken slechts deels. Dat vertelt de nieuwslezer vandaag in De Telegraaf. “Het verschilt per uitzendmoment. Om 18.00 uur kijken er relatief veel lager opgeleide mensen en daar houden wij rekening mee. Om 20.00 uur stemmen meer hoger opgeleiden op ons af en om 22.00 uur, bij Nieuwsuur waarin wij ook een rol vervullen, is dat aantal nog hoger. We passen ons aan.”

Bovendien is ook het nieuws complexer geworden, meent hij. “We leven in een ingewikkelde tijd. De wereld is kleiner geworden omdat er overal camera’s staan, maar tegelijkertijd complexer. Een half jaar geleden had bij wijze van spreken nog niemand van IS gehoord, dat moet je goed uitleggen.

Wat ook meespeelt, is dat wij het maar één keer kunnen vertellen. In de krant lees je een verhaal nog eens terug als je het niet helemaal begrijpt; wij hebben soms maar een paar seconden. Bij de vogelgriep kies je dan voor tekeningen van boerderijen en kippen. Simpel, maar duidelijk.

Het Achtuurjournaal is vaak het meest bekeken tv-programma van de avond.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen