SP vreest voor veramerikanisering tv-landschap

SP-Kamerlid Ronald van Raak vreest voor de veramerikanisering van het Nederlandse tv-landschap. Dat schrijft hij in een column in weekblad Story. Als het kabinet blijft beknibbelen op de Publieke Omroep, glijden we af richting de Amerikaanse situatie, meent hij. “Als u ooit in de Verenigde Staten bent geweest, zult u het verschil ook hebben gemerkt: Amerikanen zijn vaak slecht op de hoogte van ontwikkelingen in de politiek en in de samenleving“, aldus de politicus.

“Dat komt doordat op de Amerikaanse televisie nauwelijks serieuze discussies worden gevoerd en geen goede documentaires worden uitgezonden. Elke omroep heeft maar één doel: zo veel mogelijk geld verdienen. Elk programma moet daarom zo veel mogelijk reclame opleveren.

Dat is in Nederland beter geregeld, vindt hij. “Wij hebben goede publieke omroepen, die ook veel kijkers trekken. Maar dat wordt wel steeds minder. De regering bezuinigt zo veel dat die nauwelijks geld hebben om bijvoorbeeld programma’s te maken over sociale problemen of maatschappelijke misstanden.

Kwalijk, vindt hij. “Onze omroepen worden ook steeds meer afgerekend op de kijkcijfers en het reclamegeld dat ze binnenhalen.

Van Raak is jaloers op de Engelse BBC. “De BBC krijgt veel geld en maakt prachtige programma’s, waarvoor ook veel interesse is in het buitenland. De BBC verdient geen geld met reclame, maar door programma’s te verkopen. Dat is een mooi voorbeeld voor ons land.

Ik zou ook graag zien dat we een goede publieke omroep krijgen zoals de BBC“, aldus Van Raak, die wel de afzonderlijke publieke omroepen wil behouden.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen