Johan Nijenhuis snapt geklaag over reality niet

Johan Nijenhuis begrijpt niet waarom veel kijkers klagen over het grote aanbod aan realityshows op de Nederlandse tv. Dat vertelt de bekende regisseur aan VARAgids. Onnodig gezeur, vindt hij het. “Mensen vinden het heel leuk om te klagen over het platte realityaanbod, maar het mooie is: het aanbod is zo breed, dat je er niet naar hóeft te kijken. Mensen klagen dat er geen diepgang is, maar tegelijkertijd heeft Nederland 2 heel slechte kijkcijfers. Dan denk ik: kijk daar dan vaker naar.”

Bovendien moet de rol van soaps ook niet onderschat worden, vindt hij. “Ook serieuze programma’s en talkshows zijn tegenwoordig versoapt. Talkshows en nieuwsprogramma’s gebruiken cliffhangers.”

Nijenhuis heeft zijn recentste project, de RTL 5-soap Malaika, ook aangepast op de reality-invloeden. “Wat nieuw is zijn de vele gastlijnen, de zorgcliënten, die de kortetermijnkijker bevredigen. Dat moest: rond hetzelfde tijdstip is op de andere zenders veel fopreality te zien – Beschuldigd, Achter Gesloten Deuren, Overspel in de Liefde.”

Ze zijn geschreven op de instant kick; de kijker krijgt meteen de oplossing, de onthulling. En dus moest het bij ons ook spannender en sneller. Je wil dat de kijker ook na de commercial break terugkeert en niet blijft hangen bij de concurrent.”

Dat was vroeger anders: iemand die Goede Tijden keek, had op de andere zenders niets te zoeken. Het was dat, of het Journaal.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen