Nieuwsuur-baas: ‘Jan en Prem moesten mond houden’

Nieuwsuur-baas Carel Kuyl vindt het onterecht dat hij zo veel kritiek kreeg op zijn besluit om Eva Jinek van Nieuwsuur af te halen. Dat zegt hij in VARAgids. Jinek zou eigenlijk Nieuwsuur-anchor worden, maar toen bleek dat ze een relatie met Bram Moszkowicz was begonnen, ging dat niet door. “De Prems en Jan Mulders van deze wereld trokken allemaal hun grote scheur open zonder zich noemenswaardig in de kwestie te verdiepen. Laat ze lekker verder kwekken over Oranje.

Kuyls besluit werd seksistisch genoemd. “Die discussie was inhoudelijk overzichtelijk, maar er werden heel nare, persoonlijke argumenten bijgehaald. Dat zie je in de politiek ook, als je iemand niet kan overtuigen met argumenten dan zeg je gewoon dat hij een illegale werkster of vreemd haar heeft. Ik heb daar verder geen slapeloze nachten over gehad, geholpen door het succes van het programma natuurlijk.”

De journalist staat nog steeds achter zijn beslissing. “Het is hier nooit een onderwerp van discussie geweest want het was meteen duidelijk dat het ontwerkbaar was. Natuurlijk is het pijnlijk, ingrijpen in een privéleven is lastig. Maar als iemand gokverslaafd is of alcoholist dan moet ik ook optreden.”

Ach, Eva doet het goed en voor iedereen is dit echt het beste. Het zijn vervelende zaken, maar kijk even naar Frankrijk. De vriendin van Francois Hollande moest bij Paris Match ook stoppen met politieke verslaggeving. Dat soort beslissingen is in het buitenland vanzelfsprekend.”

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen