Pedagoog zet vraagtekens bij The Voice Kids

Pedagoog Stijn Sieckelinck vindt The Voice Kids geen sterk tv-programma. Het talent van de kandidaatjes is bovendien erg matig. Dat zegt hij in De Volkskrant. Sieckelinck heeft drie bedenkingen. “Ten eerste: het uitzenduur. Een show waar het zogenaamd draait om kinderen jonger dan 14 jaar uitzenden van 20.30 tot 22.20 uur? Ten tweede: de zinnetjes. Een bakvisje met overtrokken ambities met een ‘onschuldige’ invulvraag laten zeggen dat ze het leukste meisje is van heel Nederland?

Ten derde: de ouders. Geloven de makers dat het afbeelden van volwassenen in extase voor – laat ons eerlijk zijn: middelmatige performances – goed is voor kinderen?“, somt hij op.

Junior MasterChef, de kooktalentenjacht met kinderen die bij Net5 te zien was, vond hij beter. “Junior Masterchef was duidelijk op kinderen gericht. Zowel het uitzenduur als de manier waarop (ongetwijfeld pijnlijk) enthousiaste ouders vakkundig buiten beeld werden gehouden, getuigen van een bewuste keuze: hier moeten vooral kinderen van kunnen genieten.”

Dat is bij The Voice Kids anders, stelt hij. “Dit soort programma’s installeert bij de kijker een weerloosheid van een bijzonder kwaadaardige soort: een die democratie verlaagt tot een schoonheidswedstrijd en het prachtige verschijnsel van kindjes die iets heel erg goed denken te kunnen, reduceert tot ons zoveelste brokje emo- entertainment.”

Ons past dan ook geen uitzinnigheid of perfect geacteerd medeleven met de zangertjes. Ons past schaamte wanneer we deze jonge kwetsbare veulens verder laten ‘battelen’ in deze arena van vermaak en verval.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen