Bijzondere vondst in Tussen Kunst & Kitsch

Foto: AVROTijdens de opnames van Tussen Kunst & Kitsch is een speciale vondst gedaan. Er is een authentiek eind 19e-eeuws fetisjbeeld uit voormalig Belgisch Kongo gevonden. Het voorwerp is door expert Michel Thieme getaxeerd op 80.000 euro. “Er kwamen twee mensen aan mijn tafel met een schoenendoos. Toen ze er een beeld uithaalden, geloofde ik mijn ogen niet. Dit was de eerste keer dat ik meewerkte aan het programma en dan zo’n vondst. Absoluut te mooi om waar te zijn“, zegt Thieme.

Het fetisjbeeld is zeer bekend en gewild onder verzamelaars. Het is een houten beeld, getooid met diverse versieringen. “De verbazing bij de eigenaar en het aanwezige publiek is groot. Op de vraag naar de herkomst van het beeldje antwoordt de met stomheid geslagen eigenaar dat hij het beeldje 35 jaar geleden heeft gekocht in een snuisterijenwinkeltje in Breda voor  slechts 50 gulden“, zegt een woordvoerder van de AVRO.

De Europese naam fetisj is afkomstig uit het Portugees en betekent kunstmatig. De beelden zijn levenloze voorwerpen die als afgod vereerd worden en waaraan op een kunstmatige manier magische krachten worden toegevoegd. Het gevonden beeld is een kwaadaardig fetisjbeeld dat werd ingezet om bijvoorbeeld diefstallen op te lossen en de schuldigen te vervolgen door ze met ziekte te treffen.

De vondst is woensdag te zien in Tussen Kunst & Kitsch in Nederland 1.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen