Voornamelijk mannelijke kijkers voor EK vrouwenvoetbal

Geplaatst op Mon 07 Sep 2009 om 11:22

De halve finalewedstrijd van het EK Voet- bal voor vrouwen Nederland – Engeland wist zondag vooral mannelijke kijkers te boeien. De 1,6 miljoen kijkers zijn onder te verdelen in één miljoen mannelijke (63 procent) en 600.000 vrouwelijke kijkers (37 procent). “Dit is een normale verhouding bij een live voetbalwedstrijd. Het feit dat het hier voor het eerst om een integrale wedstrijd van een EK Voetbal voor vrouwen ging, heeft dus niet meer vrouwen dan gebruikelijk getrokken“, aldus de NOS.

De halve finalewedstrijd Nederland – Engeland van het EK Voetbal voor vrouwen trok zondag gemiddeld 1,6 miljoen kijkers.  Het piekmoment was om 20.21 uur (bij het tweede doelpunt van Engeland) toen er 2,4 miljoen voetballiefhebbers voor de buis zaten. De NOS zond de wedstrijd van de Oranje-vrouwen tussen 18.00 – 20.30 uur rechtstreeks uit. Het grootste gedeelte op Nederland 1, de verlenging op Nederland 3.

Het marktaandeel van de gehele wedstrijd bedroeg 34 procent. Dat betekent dat eenderde van alle televisiekijkers tussen 18.00 – 20.30 uur had afgestemd op het EK Voetbal voor vrouwen in Finland.
19 Reacties op “Voornamelijk mannelijke kijkers voor EK vrouwenvoetbal”


 1. Jochem

  Dat naar zo’n flutwedstrijd op B-junioren niveau zoveel mensen kijken zegt veel over de hysterie welke de media over de domme massa kan afroepen. De halve finale “zakkenlopen” had bij dezelfde media-aandacht waarschijnlijk net zoveel aandacht getrokken, mits 1 team in het oranje gehuld zou zijn uiteraard. ;)

 2. Jochem

  aandacht getrokken = kijkers getrokken

 3. Peter

  Reactie op Jochem:
  Ach ja, jij zal waarschijnlijk niet een echte voetbalfan zijn. Ik moet het Nederlands mannenelftal nog maar eens in de halve finale zien tegen landen de op papier een stuk beter zijn! Dus een beetje meer respect voor deze vrouwen die het gewoon geweldig hebben gedaan! Ik weet of jij je een beetje in vrouwenvoetbal hebt verdiept, maar deze dames hadden nog nooit een eindtoernooi gespeeld en als je dan in de halve finale sneuveld in de 116e minuut verdient dat alleen maar respect.

 4. Newhouse

  Reactie op Peter: Mag allemaal wel wezen, maar kennelijk heb jij geen verstand van voetbal. Het niveau was erg laag. Heel veel balverlies. Slechte passes (waarvan veel niet aankwamen). Kortom: bedenkelijk niveau.
  Hier in de buurt is ook een voetbalclub die nooit presteerde maar afgelopen zomer in de finale van een groot toernooi is gekomen: daar hoor je niemand over. En ik vind het discriminerend om positief te zijn alleen omdat het vrouwen zijn.
  Vrouwenvoetbal moet nog gewoon een jaar of 10 groeien: wellicht dat ze dan het niveau hebben waar een voetbalfan blij van wordt.

 5. Peter

  Reactie op Newhouse: Niet dat we hier nu een domme heen en weer discussie van gaan maken, maar ik zou als ik jou was niet gaan twijfelen aan of ik verstand van voetbal heb ;) Heel tof dat een voetbalclub uit jouw buurt in de finale van een groot toernooi is gekomen, maar vergeet niet dat dit een EK is en dat het al heel bijzonder was dát onze meiden meededen, laat staan dat ze in de halve finale staan, een beetje respect graag. Logisch dat er zoveel mensen dan kijken. Tuurlijk was het spel belabberd, maar verwachtte jij dan groots spel als je (hopelijk) de eerdere wedstrijden zag? Het is juist een fantastische prestatie dat ze hebben neergezet en dat niet gauw meer zal gebeuren. Maar goed, ieder zijn mening en je kan zelf bepalen waar je naar kijkt. Ik ben in ieder geval chauvinistisch ingesteld tijdens dit soort grote evenementen.

 6. Newhouse

  Reactie op Peter: Ok. Laten we de ‘discussie’ dan afsluiten. Ik ben het helemaal met je eens: het is een grootse prestatie. Maar ik vind een uitzending van 2 uur voor een ‘prestatie’ een beetje teveel van het goede. Ik wil als kijker geboeid worden, dat is bij vrouwenvoetbal (letwel: vooralsnog) niet het geval.
  Een itempje van 10 minuten in het journaal was afdoende geweest. Er zijn genoeg nederlanders die op een EK of WK in welke sport dan ook de halve finale halen, die niet worden uitgezonden.
  Maar zoals gezegd: point taken. Ik ben benieuwd hoe het zich in de komende jaren gaat ontwikkelen.

 7. mark

  Ja duh, nogalwiedes! Die kijken anders toch ook op zondag nar Studio Sport??? Omdat er nu geen Eredivisie was hebben ze van armoe maar naar het vrouwenvoetbal gekeken. :lol:

 8. Jochem

  Reactie op Peter:

  Als het er toch niet toe doet of het om aan te zien is, kunnen we volgende keer mooi met zun allen naar dames honkbal gaan kijken als ze ook zo’n geweldige prestatie geleverd hebben door in de halve finale te komen. ;)

 9. esbeeszes

  Ik vond het damesvoetbal prima om naar te kijken.

 10. Peter

  Reactie op Jochem: Jij mag daar best naar kijken, maar uit cijfers is toch te zien dat voetbal toch de sport is waar het meest naar wordt gekeken en bespeeld wordt.

 11. Newhouse

  Reactie op Peter: In oktober is het WK kwalificatietournooi voor G-elftallen: jij zal vast weer aan de buis gekluisterd zitten (het blijft immers voetbal); ik sla het graag over…

 12. domblondje

  Reactie op Newhouse: G-Elftallen ???

 13. Bearnd

  Gehandicapten.

 14. Ramon

  Reactie op Newhouse: En waarom? OMdat het voetbal is hoop ik.
  En het maakt ook niet uit want ze zenden het toch niet uit.

 15. yossarian

  Bij damesvoetbal weet je tenminste zeker dat die kop van Wesley Sneijder je bespaart blijft..

 16. Frits

  Reactie op yossarian: Wesley Sneijder mag dan een rotkop hebben, maar voetballen kan hij wel. Vrouwen voetbal is niet om aan te zien.

 17. RT

  Hoe weten ze nou of het mannen of vrouwen waren. Onzin. Vrouwenvoetbal heeft wel iets erotisch…uhm

 18. Anonymous

  Mijn schoonvader vond dat de dames wel een ijsje verdiend hadden.

 19. Anonymous

  hoeveel hebben ze gespeeld?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.