Hans Laroes: ‘Bezuiniging kan leiden tot minder bulletins’

Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Journaal, vreest dat verdere bezui- nigingen leiden tot het schrappen van een aantal bulletins van het Journaal. De NOS kan geen kaasschaaf meer hanteren. Dat zegt Hans Laroes in De Telegraaf. In 2009 zegt Laroes anderhalf miljoen euro tekort te komen. “Als er nu nog meer moet worden bezuinigd, gaan we schrappen. Een definitieve keuze is nog niet gemaakt, maar denk aan geen Journaals overdag in het weekeinde, geen jaaroverzicht meer.

Dan ben je er nog niet, dan heb je misschien net een vijfde van het te bezuinigen bedrag. Nee, ik geef niet nog meer voorbeelden, dat zorgt alleen voor onrust.”

Het NOS Journaal zal al snel van de bezuinigingen merken. “Het is een simpel verhaal: de kosten stijgen harder dan dat ons budget groeit. In 2009 komen we op onze begroting van 46 miljoen euro zo’n 1 à 1,5 miljoen tekort. Dat kunnen we niet meer uit efficiency halen. De Nederlandse publieke omroep behoort tot de efficiëntste van Europa en ik durf te beweren dat de NOS de meest efficiënte omroep van Hilversum is. We kunnen geen kaasschaaf meer hanteren. Als er nu nog meer moet worden bezuinigd, gaan we schrappen.

Ik heb het gevoel dat de raad van bestuur van de publieke omroep ons niet op de juiste waarde schat. Ik vind het beleidsarm, het geld wordt verdeeld en verder moet je het maar uitzoeken. De nieuwsvoorziening is mijns inziens het hart van de publieke omroep, maar we krijgen niet de middelen die nodig zijn om onze organisatie in stand te houden. En in 2010 speelt dit probleem wéér.

Hans Laroes vindt het niet zuur om te zien dat NOS wel 16 miljoen euro per jaar heeft voor de samenvattingen uit de eredivisie. “Die 16 miljoen komen uit een ander potje, het is geen geld dat wij anders zouden hebben gekregen. Ik vind het juist fijn dat het voetbal terug is. Dat is goed voor de NOS en volgens mij is er ook niemand meer in Nederland die het niet goed vindt dat het voetbal straks weer bij de PO is te zien.

De NOS wordt nog vaak beticht dat het in zijn berichtgeving links van het politieke midden staat. “Ik vrees dat we daar nooit meer vanaf komen. Het ene na het andere onderzoek toont aan dat het niet zo is, maar er bestaat een harde kern die blijft roepen dat wij links zouden zijn. Ach, het grootste deel van de mensen vindt dat wij een omroep zijn die wel deugt. Anders zouden we toch niet meer bestaan? Anders zouden wij toch niet definitief de commerciële concurrentie hebben verslagen? Naar het Acht Uur Journaal kijken de laatste jaren dagelijks tussen 1,7 en 2,1 miljoen mensen, RTL Nieuws trekt om halfacht 1 tot 1,2 miljoen kijkers.

De concurrent is volgens Laroes dan ook niet langer RTL, maar de andere digitale media. “Ik heb onlangs geroepen dat wij groter willen worden dan de site nu.nl. Ook een beetje om ze te pesten, want het gaat er natuurlijk helemaal niet om dat je de concurrentie vernietigt. Je moet concurrenten gebruiken om zelf beter te worden. Dat is ons bij het Journaal gelukt en ik hoop dat we daar op internet ook in slagen.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen